Selecteer een pagina

10 dingen die je in de bergen gedaan móet hebben

Onthaasten, ontmoeten en ontdekken

Datum: 20 november 2020

Onderwerp: Bergleven

Onvergetelijke herinneringen creëren

Ben je wel eens in de bergen geweest? Dan weet je hoe ontzettend mooi en betoverend de bergwereld kan zijn. Ben je nieuw op dit vlak, een berggeit in spé, dan geef ik je hierbij alvast tien dingen voor op je bucketlist. Tien dingen die je gedaan móet hebben in de bergen. Ben je er klaar voor?

1: een hike met zonsopkomst of zonsondergang

Er is niks mooier dan midden in de nacht vertrekken, met hoofdlampje op, om vervolgens op de top te genieten van een magische zonsopkomst. Maar ook een zonsondergang heeft absoluut iets magisch, zeker in het voor- of najaar kunnen de luchten werkelijk betoverend zijn.

2: Naar de sterren kijken

In de bergen is de lucht schoner dan schoon en zwarter dan zwart, zeker op een goede winternacht. Kijk op zo’n heldere nacht eens naar boven. Je ziet niet alleen veel meer sterren dan in Nederland, maar met een beetje geluk (en dat heb je al snel) ook de slierten van de melkweg. Een fantastische ervaring!

3: Hiken naar een topkruis

Op de top van een berg staan en een topkruis aanraken is een prachtige ervaring. Het gevoel dat je een berg hebt bedwongen. Je voelt je de koning te rijk! Het is de beloning van een flinke inspanning en dat mag gevierd worden.

Eindelijk, het topkruis! Een welverdiend fotomomentje

4: Een sneeuwschoenwandeling maken

Veel mensen weten het (nog) niet, maar sneeuwschoenwandelen is fantastisch. Als bergwandelgids heb ik al meerdere tochten georganiseerd en de reacties van de gasten waren lyrisch. Zo mooi, zo onwerkelijk. Door meters sneeuw stappen op een paar flinke sneeuwschoenen. Dat wil je meemaken. Of je nu 10, 50 of honderd jaar oud bent… het is een herinnering voor het leven!

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw… op sneeuwschoenen door het bos

5: Almleven ervaren

Als er een plek is waar je écht even tot rust kan komen, dan is dat op de Oostenrijkse alm. Geniet van een wandeling over glooiende almen, met rinkelende koeienbellen en vaak hele sfeervolle en leuke hutjes waar je je culinair kunt laten verwennen (op z’n Oostenrijks dan;) Dat betekent, veel vlees en zoetigheid. Maar wat een belevenis! Onthaasten in optima forma.

Leven op de alm… veel idyllischer wordt het niet

6: Hout sprokkelen en een kampvuur maken

Een mannending? Nee zeker niet, ook vrouwen heb ik vaak met hout zien slepen en bij een kampvuur zien zitten. Het geeft zo veel voldoening om je eigen takken uit het bos te slepen om er vervolgens een heerlijk warm vuurtje mee te maken. Drankje, hapje, vuurtje… en het plaatje is compleet!

7: Een Edelweiss zoeken

De Edelweiss is hét symbool van Oostenrijk, of op z’n minst van de Oostenrijkse Alpenverein (vereniging voor bergliefhebbers). De Edelweiss is een prachtige bloem met zijdezachte bloemen behaard met wit vilt, althans daar lijkt het op. Je vindt de Edelweiss vaak boven de 2000 meter hoogte en hij groeit van juni t/m augustus. De Edelweiss is mooi, maar ook zeldzaam. Dat betekent; kijken, maar niet plukken! Een fotootje is uiteraard toegestaan. Heb jij ‘m al gezien?

8: Boven de wolken wandelen

Ik hoor je denken ‘dat kan toch niet’? Boven de wolken wandelen? Nee, in Nederland gaan we dat helaas nooit beleven, maar in de bergen van Oostenrijk kan het zeker. Vooral in het najaar en de winter, als de wolken in het dal blijven hangen en je jezelf een weg omhoog baant (lopend, fietsend of op ski’s) zul je zien dat je al snel boven de wolken bent. En eenmaal daar, dan geeft dat een magisch gevoel. Een gevoel van optimale vrijheid!

9: Een huttentocht maken

De bergwandeling onder de bergwandelingen. Een huttentocht! Met een rugzak vol proviand en kleding wandel je van hut naar hut. Of je nu een paar dagen, een week of meerdere weken gaat. Het lopen van een huttentocht is een geweldig avontuur. Je bevindt je continu in de bergen, je ervaart heel veel vrijheid en elke dag kom je weer op een nieuwe plek terecht. Ook het leven in en om een hut is geweldig. Traditioneel en authentiek zijn hier de toverwoorden. Je gaat tijdens een huttentocht even helemaal terug naar de basis en laat de alledaagse stress snel achter je.

10: Slapen in een berghut

Hierboven, bij punt 9 heb ik al kort benoemd hoe mooi het leven in en rondom een hut kan zijn, maar het slapen in een berghut is echt een unieke ervaring. Vaak slaap je met meerdere mensen op een zogenaamd ‘lager’ (slaapzaal) en lig je al vroeg in je nest. Maar de nacht zelf, met allemaal gelijkgestemden op een slaapzaal, heeft iets bijzonders. Vaak slaap je op flinke hoogte en is het muisstijl op de kamer… als je geluk hebt. Een snurkende bergwandelaar gooit nog wel eens roet in het eten. En ben je niet zo van de grote slaapzalen, wees gerust. Er zijn vaak ook kleine 2- of meerpersoons kamers.

De slaapplaats in zicht!

Genoeg inspiratie?

Zo, dat waren tien dingen die je naar mijn mening gedaan móet hebben als je in de bergen bent. Ben je enthousiast geworden? Of heb je al een flink aantal van bovenstaande dingen afgetikt? Laat het me weten door een berichtje achter te laten.

Ben je nog niet zo ervaren in de bergen en lijkt het je leuk om één of meerdere van deze unieke dingen te zien, ervaren of ontdekken? Ik denk graag met je mee.

Geschreven door Martin

Hoi, mijn naam is Martin. Bergwandelgids en eigenaar van TopTijd Outdoor. Ik organiseer kleinschalige hikes en huttentochten in Oostenrijk voor 25 tot 40 jarigen. Waarom? Omdat ik jou dat berggeluk ook gun!

0 reacties

Misschien vind je dit ook interessant…

Leven en slapen in een berghut

Leven en slapen in een berghut

In de bergen kom je ze tegen, berghutten. Je kunt er vaak overnachten en opladen met een hapje en drankje. Slapen in een berghut is een unieke belevenis.

Wonen en werken in Oostenrijk

Wonen en werken in Oostenrijk

Droom jij ook van een leven in de bergen? Van wonen en werken in Oostenrijk? Ik woonde en werkte drie jaar tussen de bergen. Ik maakte gave touren en leerde heel veel

Share This