Selecteer een pagina

Leven en slapen in een berghut

Onthaasten, ontmoeten en ontdekken

Datum: 11 december 2020

Onderwerp: Bergleven

Wat is een berghut

In de bergen vind je ze, de berghutten. Maar wat is nou precies een berghut en hoe gaat het er aan toe in en rondom een berghut? In dit blog leg ik het je uit.

De ideale uitvalsbasis

Berghutten zijn de plekken in de bergen waar wandelaars en bergbeklimmers samenkomen. Een berghut is de plek om energie te tanken (in de vorm van eten en drinken) en is ook de plek waar je je nacht kunt doorbrenen. Een berghut dient dan ook als uitvalsbasis voor meerdaagse tochten en/of bergbeklimmingen.

Meestal arriveer je aan het einde van de middag (na vaak een lange wandeldag) in de berghut. Terwijl de dagjesmensen hun weg naar beneden maken, terug naar de bewoonde wereld, zak jij lekker onderuit op het vaak fraai gelegen terras. Met een welverdiend drankje geniet je van de laatste zonnestralen en het prachtige landschap. Naarmate de avond vordert wordt het steeds rustiger in en om de berghut. Een geweldige ervaring.

Overnachten in een berghut

Een overnachting in een berghut is een unieke belevenis. De rust die je ervaart en de vaak primitieve slaapplekken zijn geweldig. Je gaat even helemaal terug naar de basis. Mobiel bereik, laat staan Wifi, zijn ook eerder niet dan wel aanwezig. Maar het is het waard. Want in plaats van wifi word je vanuit je slaapkamerraam vaak verrast door een prachtige zonsopkomst en/of zonsondergang. En dan dat uitzicht, bergen zover je oog reiken. Fenomenaal.  

Je hebt in de berghut vaak keuze uit verschillende kamers (vooraf wel reserveren). Variërend van eenpersoons tot meerpersoonskamers. De meest originele, en stiekem ook de mooiste, is het slapen in een matratzenlager. Het ‘lager’ is de plek waar je met z’n allen op een rijtje ligt. Soms wel met meer dan twintig berggeiten op een rij. Dit is het échte huttenleven. Oordopjes zijn geen overbodige luxe.

Kan iedereen in een berghut slapen?

Ja, dat kan. Het is niet verplicht om lid te zijn van een bergsportvereniging oid. Wel kan het handig zijn om een lidmaatschap te hebben bij een bergsportvereniging (zoals de NKBV) het levert je namelijk vaak korting op in de hutten.

Huttenregels

In berghutten heb je altijd te maken met ‘huttenregels’. Deze zijn bedoeld om de orde, rust en hygiëne te bewaken. Elke hut kent zijn eigen regels, maar hieronder een paar veelvoorkomende voorbeelden.

* Vanaf 10 uur is er huttenruhe (het moet dan stil zijn in de hut). Dit is dan ook het moment dat bijna iedereen zijn bed opzoekt of er al in ligt. Het is immers weer vroeg opstaan de volgende dag.
* Overnachten in een berghut is alleen toegestaan met een lakenzak. Dit is in verband met de hygiëne. Een lakenzak is eigenlijk een hele dunne slaapzak, vaak van katoen of zijde. Hiermee slaap je onder de dekens die in de hut liggen.
* Het ontbijt is meestal vroeg (vaak vanaf 6 uur, tot uiterlijk 8 uur)
* In de hut loop je rond op je sokken of op slippers/sloffen. Je schoenen trek je uit bij de deur. Hierdoor blijft de hut schoon.

Vaak zijn er nog aanvullende regels, afhankelijk van het type hut, maar bovenstaande regels zul je overal tegenkomen.

Een overnachting in een berghut kan ik absoluut aanraden. Het is een geweldige belevenis en je waant je écht even in een andere wereld. Ver van huis, en ver weg van alle dagelijkse beslommeringen. Wil je meer weten over hutten, het reserveren van hutten of het plannen van huttentochten? Ik help je graag.

Geschreven door Martin

Hoi, mijn naam is Martin. Bergwandelgids en eigenaar van TopTijd Outdoor. Ik organiseer kleinschalige hikes en huttentochten in Oostenrijk voor 25 tot 40 jarigen. Waarom? Omdat ik jou dat berggeluk ook gun!

0 reacties

Misschien vind je dit ook interessant…

Wonen en werken in Oostenrijk

Wonen en werken in Oostenrijk

Droom jij ook van een leven in de bergen? Van wonen en werken in Oostenrijk? Ik woonde en werkte drie jaar tussen de bergen. Ik maakte gave touren en leerde heel veel

Share This