Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen

FAQ

Vind hier jouw antwoorden

TopTijd Outdoor | Kleinschalige hikes en huttentochten

Over de reizen (Huttentochten en standplaatstochten)

Waarom zijn de activiteiten alleen voor 25 tot 50 jarigen?

Dit is een bewuste keuze. Zelf ben ik 36 jaar en ik merk dat ik het leuk vind om berggeluk met gelijkgestemden te delen. Enerzijds zijn dat bergliefhebbers, maar ook mensen binnen deze leeftijdscategorie. Tijdens mijn gidswerkzaamheden in Oostenrijk merkte ik namelijk dat de groep van 25 tot 50 jaar mij het meeste aanspreekt. Vaak zijn dat de mensen die bewust willen onthaasten, het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen en conditioneel sterk zijn. 

Mag ik mijn kind van onder de 25 ook meenemen?

Nee, helaas. De leeftijdsgrens van 25-50 jaar is bewust gekozen. Er ontstaat daardoor meer ‘verbinding’ en het voorkomt teleurstelling bij eventuele medereizigers. Iedereen gaat er immers vanuit dat de reis voor deze specifieke doelgroep/leeftijdsgroep wordt georganiseerd.

Hoe groot zijn de groepen?

Kleinschaligheid vind ik belangrijk. Daarom zijn groepen niet groter dan 6 gasten. Inclusief mij en eventueel een collega berggids komt het aantal deelnemers op maximaal 8 personen. Door kleine groepen ontstaat er meer verbinding, ervaar je meer van de prachtige omgeving en kunnen we sneller schakelen in geval van ‘onvoorziene situaties’.

Waarom vinden de activiteiten alleen in Oostenrijk plaats?

Dit heeft 3 redenen.
1: Oostenrijk is een fantastisch, gevarieerd land met heel veel mogelijkheden voor ‘bergavonturen’, zoals huttentochten en standplaatstochten.
2: Ik heb drie jaar in Oostenrijk gewoond en gewerkt en ken daardoor vele, verborgen plekken. Ook weet ik waar je nog de échte rust en ruimte kunt ervaren. Ik noem dat berggeluk! En dat geluk gun ik jou ook!
3: Ik ben Salzburger bergwanderführer. Dat betekent dat ik gediplomeerd bergwandelgids ben, met de restrictie dat ik alleen in Oostenrijk mag gidsen.

Moet ik conditioneel sterk zijn?

Sterk is een groot woord, maar een basisconditie is zeker vereist. Wandel je veel in Nederland? Dan gaat het je wel lukken. Sport je veel? Fietsen en/of hardlopen, dan gaat het absoluut lukken. Mocht je twijfels hebben over jouw conditionele gesteldheid, laat het mij weten. Ik denk graag met je mee. Bedenk wel: bergwandelen is niet makkelijk. 

Bij hoeveel personen gaat een huttentocht of standplaatstocht door?

De huttentochten en standplaatstochten zijn voor maximaal zes personen. Bij een minimum van 4 personen gaat de tocht door. 

Hoe zit het met lunch tijdens de huttentocht?

Bij een huttentocht zijn lunches niet inbegrepen. Alle nachten zijn op basis van half- of volpension. Dat betekent dat ontbijt en/of avondeten bij je overnachting is inbegrepen. Vaak is het in de hutten wel mogelijk om een lunchpakket te kopen. Daarnaast plan ik de tochten zo dat we altijd ergens een mogelijkheid hebben om te lunchen (bij een almhut of een andere berghut). Kortom; lunchen is altijd mogelijk.

Mag ik mijn hond meenemen op hutten- of standplaatstocht?

Nee, helaas. De reizen/huttentochten van TopTijd Outdoor zijn niet geschikt voor honden. Ook mag er in veel hutten niet met hond worden overnacht.

Wat gebeurt er als er slecht weer wordt voorspeld?

Het weer in de bergen is veranderlijk. Kort voor aanvang van de reis kan ik pas een goede inschatting maken van de weersomstandigheden tijdens de reis. Als de vooruitzichten dusdanig slecht zijn dat het absoluut niet verantwoord is om een huttentocht of standplaatstocht te maken, dan zal de reis worden geannuleerd. Deze kans is echter heel erg klein. Vaak gaat het om lokale buien of een ‘slechtweerdag’. Ik zal altijd proberen daaromheen te plannen of een passend alternatief zoeken. Kortom: de reizen van TopTijd gaan in principe altijd door (bij minimaal 4 deelnemers).

Kan ik ook met een zelf samengestelde groep op pad?

Jazeker. Ik denk graag met je mee en/of doe je, geheel vrijblijvend, een voorstel voor een mooie tocht. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Boeken, verzekeren en annuleren (Huttentochten en standplaatstochten)

Wat gebeurt er nadat ik heb geboekt?

Je hebt geboekt? Leuk dat je meegaat. Hieronder leg ik je in het kort uit wat de vervolgstappen zijn. 

Kortom:

  • Maximaal 5 werkdagen na je boeking ontvang je van mij de boekingsbevestiging, een factuur en een basis paklijst.
  • Maximaal 14 dagen na ontvangst van de boekingsbevestiging dien je de aanbetaling á 25% van de reissom te voldoen, met een minimum van 100 euro per reiziger.
  • Uiterlijk 6 weken voor vertrek dien je de restantbetaling te voldoen.
    Boek je binnen 6 weken voor vertrek dan die je het volledige factuurbedrag direct over te maken.
  • Uiterlijk 1 week voor vertrek ontvang je van mij de laatste reisinformatie.
Hoe kan ik betalen?

Het is alleen mogelijk om te betalen via overboeking. Je ontvangt van mij een factuur met daarop het rekeningnummer.

Kan ik mijn reis annuleren?

Ja, dat kan. Een annuleringsverzekering is aan te raden. Heb je deze niet, dan gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de ‘algemene voorwaarden ‘.

Hoe moet ik mij verzekeren?

Een reisverzekering met bergsportdekking raad ik 100% aan. Check hiervoor je polisvoorwaarden, neem contact op met je verzekeraar of sluit een goede verzekering af.

Over de gids (Huttentochten en standplaatstochten)

Wie is de bergwandelgids en welke opleiding heeft hij/zij gehad?

Ik, Martin, ben gediplomeerd bergwandelgids en aanwezig bij alle bergavonturen van TopTijd Outdoor. Ik ben op de hoogte van alpiene gevaren, heb de basis EHBO doorlopen en weet alles van routeplanning, oriëntatie en navigatie. 

Paklijsten (Huttentochten en standplaatstochten)

Welke kleding en materialen moet ik meenemen?

Goeie vraag! Dit is sterk afhankelijk van de duur van de huttentocht en het jaargetijde. Ook bij standplaatstochten speelt het weer een belangrijke rol. Ik stuur je na boeking een algemene paklijst (je kunt ‘m hier alvast bekijken). Mocht het kort voor vertrek nodig zijn om nog iets anders mee te nemen of aan te schaffen dan laat ik jou dat weten. Denk bijvoorbeeld aan handschoenen en/of muts als het koud dreigt te worden. 

Heb je een andere vraag?

Laat het me weten…